Mocsári Bencét és Sinkó-Uribe Aurélt jutalmazta az alapítvány


Az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért 2021-es díjátadó ünnepségét november 20-án, szombaton tartották meg a Tiszaújvárosi Sportcentrum Zászlós-termében. Az idei országos díjazott Mocsári Bence lett, míg a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül Sinkó-Uribe Aurél érdemelte ki az elismerést.

Péter Attila, az esemény házigazdája, egyben a kuratórium tagja bevezetőjében egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy erre a bensőséges hangulatú, családias eseményre évről-évre mindenki szeretettel érkezik, ami erőt adhat az esetleges nehézségek leküzdéséhez is. A triatlon berkeiből csodás hírek érkeznek, ezek közül minden idők legjobb ötkarikás szereplése, Bragmayer Zsanett 12., és Bicsák Bence 7. helyezése az egyik legnagyobb siker. Az alapítvány névadójának, Ifj. Márkus Gábornak is az olimpiai szereplés volt a legfőbb célja, jó esélye volt rá, hogy ez a sportág 2000-es, Sydney-i ötkarikás bemutatkozásánál sikerüljön neki. Sajnos ez nem valósulhatott meg, mert 1998-ban a tehetséges, szorgalmas, csupaszív fiatalember 23 éves korában vétlen közlekedési baleset áldozata lett, csakúgy, mint a vele együtt, egy autóban, versenyről hazafelé tartó csapattársának felesége, Kunfalvi Márta.

A program állandó részeként, ezúttal is megtekinthették a jelenlevők a névadót bemutató, nagyon komoly érzelmeket kiváltó kisfilmet.

Az alapítvány munkájáról

Márkus Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet idei munkájáról elmondta, hogy év elején nagy lendülettel kezdtek, jelentős eredményeket értek el például a közösségi médiás megjelenésekben, valamint megújították, tartalmasabbá tették honlapjukat is. Mindez azt a célt szolgálta, hogy minél több emberhez eljussanak, megismertessék velük törekvéseiket és ennek hatására mind stabilabb hátteret tudjanak biztosítani a 23 éven aluli magyar triatlonos tehetségek felkarolására. A vírus-helyzet okozta bizonytalanság év közben érződött az alapítványon belül is, de év végére újra felvették a ritmust.  Örvendetes, hogy a jelenleg öttagú kuratóriumhoz a közeljövőben csatlakozik a sportághoz, a magyar és a tiszaújvárosi triatlonhoz egyaránt ezerszállal kötődő két hölgy, Csovelyák Zita és Nagymihály Adrienn.

Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a dr. Fülöp György vezette Tiszaújváros önkormányzatnak, a továbbra is legnagyobb támogatásért – hangsúlyozta Márkus Gergely. – Nagyon hálásak vagyunk az egyéni és az 1%-os felajánlásokért és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub verseny-szervezésből átcsoportosított támogatásáért is. Mindez együtt azt eredményezte, hogy tartani tudtuk a színvonalat, azaz az országos díjazott nettó 500 ezer, a tiszaújvárosi díjazott nettó 200 ezer forintos támogatást kap idén is. Továbbra is segíteni szeretnénk az olimpiára, paralimpiára is esélyes sportolókat. Idén, Tokióban igazán sikeresen szerepeltek a mieink egyéniben és a most debütált mix-váltóban. Az külön öröm számunkra, hogy Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia és Bicsák Bence szerepelt a korábbi díjazottjaink között, míg Tóth Tamásban a World Triathlon sportolói bizottságának elnökét is tisztelhetjük. Hozzájuk kapcsolódik legújabb kezdeményezésünk: olimpiai depókártyájukból és az általuk dedikált versenyfotókból készítettünk négy darab  tablót, melyet online formában árverezésre bocsájtunk, remélve, hogy mielőbb gazdára találnak a sportszerető cégvezetők, vagy magánemberek körében. Az így befolyt összeget természetesen teljes mértékben az alapítvány vagyonának gyarapítására fordítjuk.

A díjazottak

A kuratóriumhoz beérkezett idei pályázatok kiértékelését követően, a grémium döntése értelmében a 2021-es országos díjat Mocsári Bence, a Titán Triatlon Klub mozgássérült sportolója érdemelte ki. A World Triathlon Para Series állomásain Yokohamában és Leeeds-sben is a top 10-ben végzett, világkupa-győztes és Eb 7. helyezett sportoló, aki alig maradt le a tokiói olimpiáról, Márkus Gergelytől, a civilben a World Triathlon Lausenne-ben dolgozó sportigazgatójától vette át a plakettet.

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, remélem, hogy fel tudok majd nőni a díjhoz – mondta Mocsári Bence. – Sok mindent elértem már, de még sokkal többet szeretnék. Koromból adódóan sajnos nem ismerhettem Gábort, de örülök, hogy a kisfilm segítségével megismerhettem lenyűgöző munkásságát. Köszönöm szépen ezt az elismerést!

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül ebben az évben Sinkó-Uribe Aurél lett a „befutó”, aki négy magyar bajnoki címet harcolt ki és a nemzetközi porondon is karnyújtásnyira van attól, hogy a legjobbak között bizonyítson. A 2,5 évvel ezelőtt testvérével Londonból, a triatlon miatt Tiszaújvárosba költöző kiváló sportolónak Szűcs István kuratóriumi tag adta át az emlékplakettet. 

Hálás vagyok, amiért itt Tiszaújvárosban mindenki nagyon befogadó volt velünk – hangsúlyozta Sinkó-Uribe Aurél. – Igazi családias hangulat van itt. Sok helyen jártunk már, de ilyen segítőkészséget az edzők, csapattársak, és a triatlonos szülők köréből sehol nem tapasztaltunk. Köszönöm, hogy engem választottak! Gáborról nagyon sok jó dolgot hallottam, mindenkinek szép emlékei vannak róla. Emlékezzünk rá együtt, a jövőben is! 

Továbbra is számíthatnak a városra

Dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere elsőként örömét fejezte ki, hogy ebben a rendkívüli, még mindig a Covid-vírustól veszélyeztetett helyzetben sikerült létrehozni a díjátadó ünnepséget. 

Büszkén mondhatom, hogy én Gáborral egy évfolyamon jártam iskolába és azt követően is kiváló kapcsolatot ápoltam vele – fogalmazott a városi önkormányzat vezetője. – Nagyon szerették őt itt a településünkön. A város közösségének kötelessége az ő emlékét őrző alapítvány támogatása, melyre a következő évben, legalább az infláció mértékének megfelelően emelt összeget biztosítunk. A tiszaújvárosi triatlon alapítójának, dr. Márkus Gábornak az volt az álma, hogy jól működő, hazai és nemzetközi sikereket elérő egyesületet, kiváló rendezvényeket megvalósító csapatot hozzon létre. 2013-tól sajnos fentről figyeli, hogy álma maximálisan beteljesedett. Tiszaújváros nagyon sokat kapott a Márkus-családtól – a két Gábor mellett – mindenki „triatlonos anyukájától”, Jutka asszonytól, a Svájcból is bennünket segítő Gergőtől és a városban élő, itt tevékenykedő Balázstól.  Hatalmas köszönet mindezért! Igyekszünk ezt továbbra is meghálálni nekik. Őszintén gratulálok az idei díjazottaknak, remélem a jövőben hasonlóan szép eredményeket érnek el, mint elődeik! Azt kívánom nekik, hogy legyenek versenyképesek a sportban és magánéletben is, mert akkor lehetnek igazán sikeresek!

Személyesen és interneten is

Az eseményen személyesen jelen levő alapítók, Magyar Lajos, Suhajda József, a Tiszaújvárosi Triatlon Klubot képviselő Lehmann Tibor elnök, a Magyar Triatlon Szövetséget képviselő Lipták Tamás szakmai igazgató, valamint a korábbi díjazottak, Putnóczki Dorka, Balogh Bence, Lehmann Bence, Gályász Dániel mellett interneten csatlakozott a rendezvényhez dr. Varga Béla és Máli János kuratóriumi tag, továbbá a sportolók köréből Bragmayer Zsanett, Kaldau Szabolcs és Lehmann Csongor is, akik közül hárman a televízió képernyőn keresztül üzentek a jelenlevőknek.

Nagy felelősséget jelent elnyerni ezt a díjat, igen, bizony fel kell nőni hozzá! – mondta Lehmann Csongor U23-as világbajnok, aki Svájcban edzőtáborozik. – Azt kívánom, hogy Bence és Aurél is jól használja fel a díjjal együtt járó összeget és viselje büszkén ruházatán az alapítvány logóját!

Ebben az évben sem volt könnyű helyzetben a kuratórium a díjak odaítélése során, most is igyekeztünk a legjobb döntést meghozni, azt gondolom sikerült – csatlakozott be dr. Varga Béla, aki az utóbbi években számos kiemelt verseny, olimpia, világ- és Európa-bajnokságok, WTSC, világ-és Európa-kupák vezető versenybírójaként tevékenykedik. – Én együtt versenyeztem Gáborral, így a személyes kötődésem is erős. A magam részéről nagyon köszönöm, hogy évek óta én is dolgozhatom társaimmal ezért a nemes célért.

Gratulálok ahhoz a ma is tapasztalható összetartáshoz, ami már 20 évvel ezelőtt is jellemezte Tiszaújvárost és az alapítványt – fogalmazott 2001 díjazottja, a családjával Amerikában élő Kaldau Szabolcs. –  Remélem ez a jövőben is megmarad!  Gratulálok a díjazottaknak! Mi ugyan öregszünk, de jönnek utánunk a tehetséges fiatalok! Innen a távolból is jó volt veletek lenni, látni benneteket!